Стартъп конференция за градска среда - Smart city

Стартъп конференция за градска среда - Smart city

Резюме

Смарт градовете и споделената икономика променят начина, по който живеем, но и начина, по който се развива бизнесът. Какво ни очаква в бъдеще – това ще се дискутира по време на Стартъп конференция през месец Октомври 2017 г, посветена на “Иновации, споделена икономика и умни градове”. Събитието ще се фокусира и върху изкуствения интелект, големите бази данни, Интернет, бъдещето от ново поколение сгради и градове, иновативните модели за финансиране, Crowd базираните модели, реформите в градското управление с акцент върху бързия напредък към електронно управление и онлайн доставка на услуги.

Описание

Увеличаването на населението в градовете е една от основните тенденции в демографското развитие в глобален мащаб, наред с общото нарастване на населението и увеличаване дела на възрастното население. Тази тенденция се наблюдава и в глобален мащаб, страните от ЕС, също и в България, където за около 125 години градското население в България е нарастнало 3,5 пъти. В следствие на регистрираната тенденция на усилена урбанизация, градовете днес са се превърнали в политически и административни, икономически центрове, като място, където „се събират“ обслужването и услугите, комуникацията, иновациите и креативността. Това обуславя тяхната роля на основен „двигател“ за растеж, но в същото време обуславя и концентрацията на проблеми като безработицата, бедността, сегрегацията, замърсяването и унищожаването на околната среда. В този смисъл градовете днес вече не са само териториални селищни единици, а места от фундаментално значение за бъдещето, където се осъществява сложно социално взаимодействие, което изисква интегрирано управление с поглед към това бъдеще.Πpeз изминaлaтa гoдинa cтaнaxмe cвидeтeли нa нeвepoятни инoвaции в cфepaтa нa yмнитe гpaдoвe. Πpeз oĸтoмвpи гepмaнcĸa ĸoмпaния пpeдcтaви ycтpoйcтвo, ĸoeтo пpeчиcтвa въздyx c ĸaпaцитeтa нa 275 дъpвeтa, ĸaтo в cъщoтo вpeмe зaeмa cъвceм мaлĸo мяcтo. Hoвoвъвeдeниятa нe cпpяxa дo тyĸ и видяxмe пpoeĸти, ĸaтo мpeжaтa зa eфeĸтивeн eнepгиeн paзxoд нa цeнтpoвe зa oбpaбoтĸa нa дaнни GЕYЅЕR и cиcтeмaтa зa yмнo пapĸиpaнe Теlеnѕа. Умнитe и cвъpзaни гpaдoвe щe влияят и щe фopмиpaт бъдeщeтo мнoгo пoвeчe, oтĸoлĸoтo дъpжaвнитe пoлитиĸи. Kaтo eдиницa ĸoнцeнтpaция зa пpивличaнe нa тaлaнти и възмoжнocти, имeннo yмнитe и cвъpзaни гpaдoвe щe бъдaт в aвaнгapдa нa дигитaлнaтa тpaнcфopмaция, ĸoятo ĸaĸтo вcичĸи виждaмe e и дълбoĸo coциaлнa. Поради тази причина предоставяме на вашето внимание проект за стартъп конференция за градска среда, sharing economy, smart city "Varna" реализираща се през Октомври 2017 година. Събираща на едно едно място добри практики от други държави и градове, свързани с преобразуване на градската среда., споделена икономика, нови управленчески модели на местно ниво с цел подобряване на достъпа до данни и развиването на нови технологии. Конференцията ще включи и представяне на български стартъпи.

Цел

Подобряване на физическата и жизнената среда на община Варна с иновативен дизайн изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, което да доведе до устойчива градска среда с по-високо качество на живот, по-добри екологични условия и нови възможности за икономическо и социално развитие. Специфични цели: • Укрепване на икономическия просперитет и подобряване на градската среда в агломерационния ареал, чрез организиране на различни събития и обучения, на които се представят най -новите иновационни идеи, които помагат на младите хора да се приспособят към новите предизвикателства в променящата се градска среда. •пренасяне на добри практики от други държави и градове, свързани с преобразяването на градска среда с помощта на творчески работилници. Като тук се отнасят и решенията по отношение уязвимите градски зони, необитавани сгради, иновативни решения за дизайн и визия на обществени пространства, адаптиране на градски пространства спрямо нуждите на младите хора. • Създаване на условия за по-добър живот, чрез подобряване на жизнената среда, на работната среда и екологичната обстановка, чрез подобряване на познанията по компютърни технологии и софтуерни продукти като нов начин на комуникация и управление, и моделиране на градска среда.

Други проекти от тази категория

Close
Close